Az én #alapkonyhám

Tudom, sokaknak nehéz napról-napra kigondolni, beszerezni és megfőzni a családi kosztot - most megmutatom, nálunk milyen az #alapkonyha.

Tudom, sokaknak nehéz napról-napra kigondolni, beszerezni és megfőzni a családi kosztot – de nekem jelenleg ez a hobbim (csak az állandó konyhai pakolászást passzolnám). Hobbim, mert kikapcsol. Kikapcsol azon gondolkodni, mi legyen az ebéd, mit kell vásárolni legközelebb, Beni mit kóstolna meg szívesen, mi dekkol régóta a hűtőben. Mi a titkom (azon kívül, hogy most szinte csak ezzel tudom lekötni a kreativitásom)? Egyszerű ételeket főzök, könnyen kezelhető és változatosan felhasználható alapanyagokból. Gyorsan. Nagyon gyorsan. De tényleg csak 10, 15 esetleg 20 perc alatt.

Igen, ennyi idő is elég tartalmas fogásokhoz sok zöldség, gabonaféle, tojás, olajos magvak, sajtok és hal felhasználásával (mi ezeket élünk). Szóval most megosztom, nálunk milyen az #alapkonyha. 

A heti betevő. Feldolgozott élelmiszert ritkán veszünk.

Krémleves, főzelék

 Miből: Mélyhűtött és/vagy friss zöldségekből, akár szólóban, akár tetszőleges párban. A kedvenceink a zelleres édesburgonyaleves, a kókusztejes borsóleves, a póréhagymás kukoricaleves, a zelleres répafőzelék és a póréhagymás karalábéfőzelék. 

Répa, fehérrépa és zellergumó ebben az isteni, rizstejszínnel és kölespehellyel sűrített főziben

Hogyan: Mindent megpucol, felkockáz (vöröshagyma pluszban sose árt), kicsit rápirít, fűszerez, vízzel felenged és megfőz. A krémelveseket csak lezúzom, a főzelékeket önmagukkal, és rizskrémmel plusz valamilyen gluténmentes gabonával (zabliszt, kölespehely) sűrítem. 

Mi így esszük: Attól függ, mi a menü többi része, van, hogy “üresen”, van, hogy 6 perces tojás, szárazon lepirított gomba vagy magok, esetleg házi tonhalfasírt jár mellé

Szeretjük, mert: Beni szereti őket, és velük könnyű változatosan táplálni őt

Legyen otthon: Botmixer

Rizottó

Miből: Rizottó rizs, jázmin rizs, basmati rizs, hajdina, árpagyöngy, quinoa és zöldségek kellenek hozzá

Rizstejszínes pirított zöldségek az egyik, répakrémes árparizottó a másik oldalon

Hogyan: Vagy a zöldségek krémesítik a rizottót, vagy külön lepirulnak és aztán kerülnek bele. Krémesíteni gyökérzöldségekkel szoktam, ilyenkor megfőzöm/megsütöm őket, aztán krémesre zúzom és az éppen megfőtt gabonához keverem (hajdinával vagy árpával működik a legjobban). Plusz rizstejszín, esetleg kókusztej sose árt neki. Kedvenc rizottó-belevalóim a spárga, a gomba, a spenót és az újhagyma. Ezeket (akár egyszerre mindent a felsoroltak közül) olívaolajon megpirítom, majd rizstejszínnel/zabtejszínnel együtt összeforgatom a megfőtt gabonával és fűszerezem. Télen fagyasztott borsót, zöldbabot, kukoricát is el lehet pattintani hozzá. 

Póréhagymás, reszelt-pirított répás hajdinarizottó, amit egy doboz tonhallal tettem még táplálóbbá

Mi így esszük: Egytálételként, bőségesen, tonhallal, friss sajttal vagy hat perces tojással.

Ezért szeretjük: Én minden gabonát imádok és Beninek is jól csúsznak a krémes, puha szemecskék. 

Legyen otthon: A krémesítéshez botmixer

Ragu 

Miből: Csicseriborsóból, lencséből és/vagy zöldségekből, paradicsomos raguként vagy kókusztejben főzve 

Csicseriborsós-paradicsomos ragu ezúttal vöröslencse fusillivel

Hogyan: A hüvelyest előre beáztatom, és babérlevél, só társaságában előfőzöm. A paradicsomos változat pirított hagymával és fűszerekkel indul, majd jönnek a tetszőleges zöldségek, a hüvelyes és a paradicsom passata és/vagy darabolt paradicsom konzerv. Alacsony hőfokon, nem lefedve főzöm, hogy besűrűsödjön. A kókusztejes változat fűszerpasztával kezdődik: vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért, pár szem datolyát, kicsi vizet és a fűszereket botmixerrel lezúzom, majd olívaolajon megpirítom. Erre jönnek a ragu hozzávalói, majd a kókusztej.

Mi így esszük: Rizzsel és összetört mogyoróval, korianderrel

Ezért szeretjük: Változatosan elkészíthető, mindent bele lehet pakolni, laktató

Legyen otthon: Wok vagy nagy serpenyő, a fűszerpasztához botmixer

Pillanatok alatt elkészülő paradicsomos-gombás fogás teljeskiőrlésű fusillivel és mozzarellával

Tócsni

Miből: A legjobb dolog, az öregedő burgonyával, édesburgonyával, répával, cukkinivel vagy karalábéval történhet

Hogyan: Ha a férjem készíti, akkor teljeskiőrlésű liszt (nagyon finom vele!) és tojás a kötőanyag, nálam zab, zabliszt, hajdinaliszt, tojás. Sülhet sütőben vagy serpenyőben, kicsi olajon. 

Mi így esszük: Fokhagymás tejföl helyett natúr joghurttal, rukkolával, reszelt sajttal és sok friss zöldséggel

Szeretjük, mert: Változatosan elkészíthető, nagyon laktató

Jó ha van: A reszelést bízd a konyhai robotgépre, így tényleg pár perc az egész!

Humuszok

Miből: Csicseriborsóból, fehérbabból és vörösbabból a legfinomabb

“Zöld” curry jázmin rizzsel és spárgás quinoa saláta házi tonhalfasírttal és céklás humusszal

Hogyan: Ha száraz alapanyagokat használok, akkor áztatás, főzés előzi meg, ha konzervet, akkor csak öblítés, de a vége ugyanaz: a késes aprító! A csicseriborsóból készülő klasszikus humuszt én olaj nélkül készítem, és mindig kerül bele puhára főtt zöldség, általában cékla vagy répa. Ha bab a humusz alapja, akkor vöröshagymát vagy lilahagymát pirítok hozzá, és sok zöldfűszerrel, joghurttal pürésítem össze. 

Mi így esszük: Friss kovászos kenyérrel, pirítóssal és zöldségekkel

Ezért szeretjük: A hüvelyeseknek rossz a PR-jük, pedig az egyik legfinomabb, legolcsóbb és legjobb tápanyagforrások

Legyen otthon: Késes aprító vagy erős botmixer

Vegán sajtos tészta

Az igazi jolly-joker fogás nálunk, mert ez volt az egyik első, amit a hozzátápláláskor Beni örömmel evett, és a férjem is mindig meglepődik, milyen finom. Bármikor összedobható, mert édesburgonya, mandula/kesudió, mustár és tészta mindig van itthon. Az én elsőszámú comfort foodom.

Valami friss ropogós zölddel a legjobb, és mostanában vöröslencse fusillivel esszük, ahogy a képen is

2 adaghoz

35 g mandula/kesudió egy órára beáztatva, majd lecsepegtetve

2 kisebb édesburgonya megfőzve

3 ek élesztőpehely

Só, bors, citromlé és mustár ízlés szerint

Frissen főtt tészta a megfelelő mennyiségben

Minden előkészített hozzávalót késes aprítóban vagy botmixerrel összedolgozok, amíg krémes nem lesz. Alaposan összekeverem a tésztával, friss zöldségekkel tálalom.

Tonhalfasírt

A kedvenceim vannak benne: tonhal, tojás, zabpehely. És ennyi. Sózni sem szoktam a tonhalkonzerv sótartalma miatt. Egyedül arra kell vigyázz, hogy időben kikapd a sütőből, mert gyorsan túlsül, és száraz lesz.

6-7 darabhoz

1 tojás

1 konzerv tonhal, lecsepegtetve (225 g)

70 g nagyszemű zabpehely

citromlé

Egy keverőtálban minden hozzávalót egy kanál segítségével összedolgozok. Amíg melegszik a sütő, a massza is pihen: a zabpehely rostjai felszívják a tojást és a citromlevet. Kanállal lepénykéket vagy kézzel golyócskákat formázok, és 180 fokon maximum 15 perc alatt készre sütöm őket. Szendvicsbe, saláták mellé, főzelékekhez, tunkolnivalók mellé, magában, mindenhogy jó.

Paradicsomos szupertészta

A Maffiózók (eredeti címe: The Sopranos) egyik jelenetében van, hogy a New Jersey-i olasz származású “család” egyik idősebb tagja megmutatja fiatal társának, hogyan készül az igazi spagetti. A tésztát fél perccel a főzési idő vége előtt leöblítette, aztán a forró paradicsomszószban fejezte be az elkészítését. Ezzel a tészta megszívta magát a szósszal, az egész sokkal krémesebb lett. Ha villámgyors paradicsomos tésztát készítünk, azóta csak így: a főzési ideje utolsó részét (a vastagabb penne, fusilli, farfalle stb. esetében ez percek is lehet) a szószban tölti a tészta. Próbáljátok ki!

4 adaghoz

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva

1 szál szálzeller apróra vágva

3-4 darab répa finomra reszelve

25 dkg gomba

1 doboz tonhal (225 g)

pici citromlé vagy ecet

1 ek olívaolaj

1 kk cukor

2 konzerv darabolt paradicsom

1 doboz (0,25 l) paradicsom passata

só, bors, szárított és friss bazsalikom, oreganó és kakukkfű ízlés szerint

A vöröshagyma, aztán a fokhagyma, a szárzeller és a répa olívaolajon való lepirításával indul a dolog. Ha már finomak az illatok, felöntöm a paradicsom passatával, beleborítom a paradicsom konzerveket, beleszeletelem a gombát (ha van), dobom a lecsepegtetett tonhalat (ha van) fűszerezem és fedő nélkül, alacsony lángon, legalább 20-25 percig főzöm. A végén jön a tészta, hogy jóóól megszívja magát. Jóétvágy!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük