Tudom, sokaknak nehéz napról-napra kigondolni, beszerezni és megfőzni a családi kosztot – de nekem jelenleg ez a hobbim (csak az állandó konyhai pakolászást passzolnám). Hobbim, mert kikapcsol. Kikapcsol azon gondolkodni, mi legyen az ebéd, mit kell vásárolni legközelebb, Beni mit kóstolna meg szívesen, mi dekkol régóta a hűtőben. Mi a titkom (azon kívül, hogy most szinte csak ezzel tudom lekötni a kreativitásom)? Egyszerű ételeket főzök, könnyen kezelhető és változatosan felhasználható alapanyagokból. Gyorsan. Nagyon gyorsan. De tényleg csak 10, 15 esetleg 20 perc alatt.
Igen, ennyi idő is elég tartalmas fogásokhoz sok zöldség, gabonaféle, tojás, olajos magvak, sajtok és hal felhasználásával (mi ezeket élünk). Szóval most megosztom, nálunk milyen az #alapkonyha.

Krémleves, főzelék
Miből: Mélyhűtött és/vagy friss zöldségekből, akár szólóban, akár tetszőleges párban. A kedvenceink a zelleres édesburgonyaleves, a kókusztejes borsóleves, a póréhagymás kukoricaleves, a zelleres répafőzelék és a póréhagymás karalábéfőzelék.

Hogyan: Mindent megpucol, felkockáz (vöröshagyma pluszban sose árt), kicsit rápirít, fűszerez, vízzel felenged és megfőz. A krémelveseket csak lezúzom, a főzelékeket önmagukkal, és rizskrémmel plusz valamilyen gluténmentes gabonával (zabliszt, kölespehely) sűrítem.
Mi így esszük: Attól függ, mi a menü többi része, van, hogy “üresen”, van, hogy 6 perces tojás, szárazon lepirított gomba vagy magok, esetleg házi tonhalfasírt jár mellé
Szeretjük, mert: Beni szereti őket, és velük könnyű változatosan táplálni őt
Legyen otthon: Botmixer
Rizottó
Miből: Rizottó rizs, jázmin rizs, basmati rizs, hajdina, árpagyöngy, quinoa és zöldségek kellenek hozzá

Hogyan: Vagy a zöldségek krémesítik a rizottót, vagy külön lepirulnak és aztán kerülnek bele. Krémesíteni gyökérzöldségekkel szoktam, ilyenkor megfőzöm/megsütöm őket, aztán krémesre zúzom és az éppen megfőtt gabonához keverem (hajdinával vagy árpával működik a legjobban). Plusz rizstejszín, esetleg kókusztej sose árt neki. Kedvenc rizottó-belevalóim a spárga, a gomba, a spenót és az újhagyma. Ezeket (akár egyszerre mindent a felsoroltak közül) olívaolajon megpirítom, majd rizstejszínnel/zabtejszínnel együtt összeforgatom a megfőtt gabonával és fűszerezem. Télen fagyasztott borsót, zöldbabot, kukoricát is el lehet pattintani hozzá.

Mi így esszük: Egytálételként, bőségesen, tonhallal, friss sajttal vagy hat perces tojással.
Ezért szeretjük: Én minden gabonát imádok és Beninek is jól csúsznak a krémes, puha szemecskék.
Legyen otthon: A krémesítéshez botmixer
Ragu
Miből: Csicseriborsóból, lencséből és/vagy zöldségekből, paradicsomos raguként vagy kókusztejben főzve

Hogyan: A hüvelyest előre beáztatom, és babérlevél, só társaságában előfőzöm. A paradicsomos változat pirított hagymával és fűszerekkel indul, majd jönnek a tetszőleges zöldségek, a hüvelyes és a paradicsom passata és/vagy darabolt paradicsom konzerv. Alacsony hőfokon, nem lefedve főzöm, hogy besűrűsödjön. A kókusztejes változat fűszerpasztával kezdődik: vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért, pár szem datolyát, kicsi vizet és a fűszereket botmixerrel lezúzom, majd olívaolajon megpirítom. Erre jönnek a ragu hozzávalói, majd a kókusztej.
Mi így esszük: Rizzsel és összetört mogyoróval, korianderrel
Ezért szeretjük: Változatosan elkészíthető, mindent bele lehet pakolni, laktató
Legyen otthon: Wok vagy nagy serpenyő, a fűszerpasztához botmixer

Tócsni
Miből: A legjobb dolog, az öregedő burgonyával, édesburgonyával, répával, cukkinivel vagy karalábéval történhet
Hogyan: Ha a férjem készíti, akkor teljeskiőrlésű liszt (nagyon finom vele!) és tojás a kötőanyag, nálam zab, zabliszt, hajdinaliszt, tojás. Sülhet sütőben vagy serpenyőben, kicsi olajon.
Mi így esszük: Fokhagymás tejföl helyett natúr joghurttal, rukkolával, reszelt sajttal és sok friss zöldséggel
Szeretjük, mert: Változatosan elkészíthető, nagyon laktató
Jó ha van: A reszelést bízd a konyhai robotgépre, így tényleg pár perc az egész!
Humuszok
Miből: Csicseriborsóból, fehérbabból és vörösbabból a legfinomabb

Hogyan: Ha száraz alapanyagokat használok, akkor áztatás, főzés előzi meg, ha konzervet, akkor csak öblítés, de a vége ugyanaz: a késes aprító! A csicseriborsóból készülő klasszikus humuszt én olaj nélkül készítem, és mindig kerül bele puhára főtt zöldség, általában cékla vagy répa. Ha bab a humusz alapja, akkor vöröshagymát vagy lilahagymát pirítok hozzá, és sok zöldfűszerrel, joghurttal pürésítem össze.
Mi így esszük: Friss kovászos kenyérrel, pirítóssal és zöldségekkel
Ezért szeretjük: A hüvelyeseknek rossz a PR-jük, pedig az egyik legfinomabb, legolcsóbb és legjobb tápanyagforrások
Legyen otthon: Késes aprító vagy erős botmixer
Vegán sajtos tészta
Az igazi jolly-joker fogás nálunk, mert ez volt az egyik első, amit a hozzátápláláskor Beni örömmel evett, és a férjem is mindig meglepődik, milyen finom. Bármikor összedobható, mert édesburgonya, mandula/kesudió, mustár és tészta mindig van itthon. Az én elsőszámú comfort foodom.

2 adaghoz
35 g mandula/kesudió egy órára beáztatva, majd lecsepegtetve
2 kisebb édesburgonya megfőzve
3 ek élesztőpehely
Só, bors, citromlé és mustár ízlés szerint
Frissen főtt tészta a megfelelő mennyiségben
Minden előkészített hozzávalót késes aprítóban vagy botmixerrel összedolgozok, amíg krémes nem lesz. Alaposan összekeverem a tésztával, friss zöldségekkel tálalom.
Tonhalfasírt
A kedvenceim vannak benne: tonhal, tojás, zabpehely. És ennyi. Sózni sem szoktam a tonhalkonzerv sótartalma miatt. Egyedül arra kell vigyázz, hogy időben kikapd a sütőből, mert gyorsan túlsül, és száraz lesz.
6-7 darabhoz
1 tojás
1 konzerv tonhal, lecsepegtetve (225 g)
70 g nagyszemű zabpehely
citromlé
Egy keverőtálban minden hozzávalót egy kanál segítségével összedolgozok. Amíg melegszik a sütő, a massza is pihen: a zabpehely rostjai felszívják a tojást és a citromlevet. Kanállal lepénykéket vagy kézzel golyócskákat formázok, és 180 fokon maximum 15 perc alatt készre sütöm őket. Szendvicsbe, saláták mellé, főzelékekhez, tunkolnivalók mellé, magában, mindenhogy jó.
Paradicsomos szupertészta
A Maffiózók (eredeti címe: The Sopranos) egyik jelenetében van, hogy a New Jersey-i olasz származású “család” egyik idősebb tagja megmutatja fiatal társának, hogyan készül az igazi spagetti. A tésztát fél perccel a főzési idő vége előtt leöblítette, aztán a forró paradicsomszószban fejezte be az elkészítését. Ezzel a tészta megszívta magát a szósszal, az egész sokkal krémesebb lett. Ha villámgyors paradicsomos tésztát készítünk, azóta csak így: a főzési ideje utolsó részét (a vastagabb penne, fusilli, farfalle stb. esetében ez percek is lehet) a szószban tölti a tészta. Próbáljátok ki!

4 adaghoz
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
1 szál szálzeller apróra vágva
3-4 darab répa finomra reszelve
25 dkg gomba
1 doboz tonhal (225 g)
pici citromlé vagy ecet
1 ek olívaolaj
1 kk cukor
2 konzerv darabolt paradicsom
1 doboz (0,25 l) paradicsom passata
só, bors, szárított és friss bazsalikom, oreganó és kakukkfű ízlés szerint
A vöröshagyma, aztán a fokhagyma, a szárzeller és a répa olívaolajon való lepirításával indul a dolog. Ha már finomak az illatok, felöntöm a paradicsom passatával, beleborítom a paradicsom konzerveket, beleszeletelem a gombát (ha van), dobom a lecsepegtetett tonhalat (ha van) fűszerezem és fedő nélkül, alacsony lángon, legalább 20-25 percig főzöm. A végén jön a tészta, hogy jóóól megszívja magát. Jóétvágy!